19/9/19

Τιμήθηκε ο πρώτος Επίτροπος Διοικήσεως Νίκος Χαραλάμπους

Εκδήλωση από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Για τη συνολική του προσφορά προς το κράτος τιμήθηκε ο πρώτος Επίτροπος Διοικήσεως και πρώην Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, κ. Νίκος Χαραλάμπους, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου 2019, από το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Κώστας Κληρίδης, αναφέρθηκε στην κρίση των θεσμών και των αξιών στην Κύπρο. Ο κ. Κληρίδης είπε μεταξύ άλλων ότι πολύ σοβαροί θεσμοί του κράτους διάγουν περίοδο κρίσης, γεγονός που οδηγεί σε κατάπτωση αξιών, αφού κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών έναντί τους. «Ο ισχυρότερος συνήγορος της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι η απάθεια των πολιτών. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Θέλει και πρωτομάστορες, θέλει και επιστάτες αλλά θέλει και εργάτες πολλούς», επισήμανε ο Γενικός Εισαγγελέας και ευχαρίστησε τον Νίκο Χαραλάμπους για το πολυσχιδές του έργο.

Από την πλευρά του, ο τιμώμενος αναφέρθηκε σε γεγονότα που καταδεικνύουν καταρράκωση των θεσμών και υπογράμμισε ότι το κράτος θα πρέπει να επενδύσει στην παιδεία που να μην περιορίζεται στα γνωσιακά εφόδια αλλά να δημιουργεί πολίτες σκεπτόμενους, με κριτική σκέψη, με ιδανικά, αρχές και υγιή πατριωτισμό. Κάκισε τα φαινόμενα διαφθοράς, αναξιοκρατίας, κομματοκρατίας και έλλειψης λογοδοσίας ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι οι δημόσιες θέσεις θα πρέπει να είναι επάλξεις για προσφορά και όχι πολυθρόνες.

«Σε μια εποχή κατά την οποία η κοινωνία γίνεται μάρτυρας πολιτικού αμοραλισμού και ο τυχοδιωκτισμός δυστυχώς τείνει να γίνει κανόνας, το έργο ανθρώπων όπως του Νίκου Χαραλάμπους αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση», ανέφερε ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, Πρόεδρος του Κυπριακού Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας. Ο Καθηγητής Θεοφάνους είπε ότι ο Νίκος Χαραλάμπους ήταν υπόδειγμα ανδρός σε δημόσιο αξίωμα. «Έδωσε τιμή και αξία στις θέσεις που υπηρέτησε. Αυστηρός αλλά όχι απόλυτος, τυπικός αλλά όχι τυπολάτρης, δίκαιος αλλά όχι δογματικός», κατέληξε, αναλύοντας το σκεπτικό της απόφασης για βράβευσή του από το Κέντρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων θα θεσμοθετήσει σε ετήσια βάση την απονομή τιμής σε προσωπικότητες και οργανισμούς για την προσφορά τους στη χώρα.

3/7/19

Οι Τουρκικές προκλήσεις, ο ρόλος των ΗΠΑ και τι να αναμένουμε από ΕΕ – παρέμβαση Καθ. Ανδρέα Θεοφάνους στην ΕΡΤ

30/6/19

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Α. ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”

ΔΙΑΔΥΚΤΙΑΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ

13/6/19

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Την οριοθέτηση και αναγνώριση της Τουρκοκυπριακής περιφέρειας στο 28,6% του εδάφους με εδραίωση της ελεύθερης διακίνησης αλλά όχι και εγκατάστασης σε όλη την Κύπρο, ως ένα πρώτο βήμα για την επίλυση του Κυπριακού, προτείνει ο Δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου. «Να μιλήσουμε ελεύθερα και χωρίς αναστολές, να σκεφτούμε σοβαρά για να σώσουμε τη χώρα μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολυβίου, εστιάζοντας στο εδαφικό ως πιθανό πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του Κυπριακού, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών σε αυτό το ζήτημα δεν είναι μεγάλες. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με αφορμή το κείμενο πολιτικής του καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με θέμα «Οι Διακοινοτικές Συνομιλίες μετά το 1974-αποτελέσματα και μελλοντικές προοπτικές», ο Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι η δική του προσέγγιση αφορά στο Εδαφικό και όχι στο Δίκαιο, προσθέτοντας πως δεν τον ικανοποιεί η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία αλλά «δυστυχώς έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα δεν μπορούμε να την απορρίψουμε». Είπε επίσης ότι ήταν λάθος του Μακαρίου και της πολιτικής ηγεσίας η αποδοχή της Ομοσπονδίας «γιατί δεν γνώριζαν τι είναι η Ομοσπονδία». Ο Πόλυς Πολυβίου ξεκαθάρισε ότι με την εισήγησή του η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα πάψει να υφίσταται και ότι θα παραμείνει το διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος ακόμη και σε περίπτωση κατάρρευσης της λύσης. «Αντίθετα, σε περίπτωση συνολικής διευθέτησης, εάν οι υποσχέσεις της Τουρκίας δεν εκπληρωθούν η κατάσταση δεν θα είναι αναστρέψιμη», σημείωσε.

Τη διαφωνία του με την πρόταση Πολυβίου κατέθεσε στη δική του τοποθέτηση ο πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης γιατί πέραν όλων των άλλων προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη και την καλή θέληση της Τουρκίας. «Αυτό είναι βασικό ζητούμενο και προϋπόθεση για κάθε διευθέτηση», σημείωσε ο Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος ανέφερε ότι είναι κεφαλαιώδους σημασίας, στα πλαίσια της στρατηγικής για την επίλυση του προβλήματος η κατανόηση του αντιπάλου, των αδυναμιών και των δυνατοτήτων του, ο καθορισμός των στόχων και η πραγματοποίηση τους. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του ΟΗΕ καθώς και της ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο, ενώ διαφώνησε και με την αναφορά Πολυβίου περί άγνοιας της πολιτικής ηγεσίας για το τι εστί Ομοσπονδία.

Στη δική του τοποθέτηση ο Καθηγητής Ανδρέας Θεοφάνους, αφού προέβη σε εκτενή ιστορική αναδρομή των διακοινοτικών συνομιλιών μετά το 1974, κατέθεσε τις δικές του εισηγήσεις για το μέλλον. Υπογράμμισε ότι διαχρονικά, παρά τις παραχωρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς και τη μετατόπιση του διαπραγματευτικού κεκτημένου προς τις τουρκοκυπριακές θέσεις, η λύση δεν κατέστη δυνατή. Τόνισε ότι επιβάλλεται πραγματισμός και αποφυγή των όποιων ψευδαισθήσεων καθώς «η όποια λύση δεν βελτιώνει κατ’ ανάγκην το status quo».  Επιπρόσθετα, με την υφιστάμενη διαδικασία και φιλοσοφία δεν μπορεί να προκύψει λύση η οποία να βελτιώνει το status quo. «Είναι σημαντικό να επανακτηθεί η ηθική υπεροχή, να υπάρξει ολοκληρωμένο αφήγημα καθώς και μια νέα προσέγγιση η οποία στηρίζεται σε μια εξελικτική διαδικασία».  Ο κ. Θεοφάνους υπογράμμισε επίσης ότι το ζήτημα της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης αποτελούν μείζον διακύβευμα. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει και προσπάθεια ομαλοποίησης των σχέσεων με την Τουρκία, υπό την προϋπόθεση ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το δικαίωμα ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Ολοκληρώνοντας, ο κ. Θεοφάνους σημείωσε ότι διαχρονικά κατατίθενται σχετικές εισηγήσεις στην πολιτική ηγεσία.

Τη συζήτηση που ακολούθησε συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος.

6/6/19

Συνομιλίες 1977-2018, αποτελέσματα και προοπτικές

Συζήτηση για το Κυπριακό στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει εκδήλωση για το Κυπριακό με αφορμή το Κείμενο Πολιτικής του Καθηγητή Ανδρέα Θεοφάνους με θέμα «Οι Διακοινοτικές Συνομιλίες μετά το 1974, τα Αποτελέσματα και οι Προοπτικές». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019  από τις 18:00 μέχρι τις 19:30, στο Αμφιθέατρο UNESCO, Κτίριο Europa στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Εισηγήσεις θα καταθέσουν ο δικηγόρος Πόλυς Πολυβίου, ο πρώην Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης και ο Καθηγητής Οικονομικών και Δημόσιας Πολιτικής Ανδρέας Θεοφάνους. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Βενιζέλος. Για πληροφορίες τηλ.: 22841600, email: cceia@unic.ac.cy

24/5/19

Πολλαπλές προκλήσεις για την Ευρώπη

Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τις Ευρωεκλογές

 

Η αναχαίτιση του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς είναι το σημαντικότερο διακύβευμα στις Ευρωεκλογές της Κυριακής τονίστηκε στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε την Πέμπτη το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.  «Οι ευρωεκλογές διεξάγονται τη στιγμή που το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, υπό την έννοια της Κοινής Αγοράς, αλλά και της ενιαίας ευρωπαϊκής εθνο-πολιτικής ταυτότητας, φαίνεται να έχει φτάσει σε αδιέξοδο», επισήμανε στην εισήγησή της η Επίκουρη Καθηγήτρια Επιστημών Αγωγής, Χριστίνα Χατζησωτηρίου, Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου.

Για τον Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου το διακύβευμα διαφέρει από χώρα σε χώρα, ενώ στην Κύπρο το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως σε τοπικά ζητήματα. Σημείωσε επίσης ότι η ΕΕ, παρά τα προβλήματα και τα ελλείμματα που παρουσιάζει, είναι το πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην παγκόσμια ιστορία. «Η ΕΕ πρέπει να γίνει Ομοσπονδία, αλλά αυτό δεν βλέπω να επιτυγχάνεται στα επόμενα 30 χρόνια» υπέδειξε.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Γλαύκος Κληρίδης Μιχάλης Σοφοκλέους μίλησε για τις προκλήσεις της ΕΕ όπως είναι η μετανάστευση, η κοινωνική συνοχή και η ανάπτυξη, επισημαίνοντας πως η ΕΕ δε μπορεί να χάσει τη μάχη της τεχνολογίας από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Κατά την άποψη του το διακύβευμα των ευρωεκλογών είναι η απαιτούμενη συνεργασία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.

Ο Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο Ανδρέας Κεττής αναφέρθηκε στη κρισιμότητα των ευρωεκλογών για το μέλλον της ΕΕ, τόνισε το μεγάλο πρόβλημα του Brexit, της ανεργίας των νέων στο Νότο, ενώ υπέδειξε πως το μεγάλο διακύβευμα στις φετινές εκλογές είναι η ακροδεξιά. «ΕΕ και εθνικισμός είναι δύο αντίθετα πράγματα» πρόσθεσε, καταλήγοντας πως τίποτε δεν γίνεται χωρίς τους ανθρώπους, αλλά και τίποτε χωρίς τους θεσμούς.

17/5/19

«ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ»

Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ».  Υπεύθυνη και εισηγήτρια της σειράς διαλέξεων θα είναι η Ανώτερη Επιστημονική Συνεργάτιδα του Κέντρου, διεθνολόγος Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου.

Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εξέταση θεματικών ενοτήτων στις Διεθνείς Σχέσεις, μέσα από την αξιολόγηση συγκεκριμένων κειμένων. Ταυτόχρονα, διαμέσου της προσέγγισης αυτής, θα γίνει εισαγωγή σε συγκεκριμένες σχολές σκέψης στο χώρο των Διεθνών Σχέσεων αλλά και στο διεθνές γίγνεσθαι. Έμφαση θα δοθεί στην μελέτη ανάλογων κειμένων και ακολούθως, σε συζήτηση των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.

Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 5 εβδομάδες (29 Μαΐου–26 Ιουνίου 2019) και θα γίνονται κάθε Τετάρτη, η ώρα 18:30–20:30, στην αίθουσα A208, Κεντρικό Κτίριο, 2ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν και τις 5 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 99429974 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση cceia@unic.ac.cy, μέχρι τις 27 Μαΐου 2019. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 70 ευρώ, φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 20 ευρώ.