Loading Events

AΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ 1914-1939

 

Εισηγητής και υπεύθυνος της σειράς είναι ο ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας Χρήστος Αλεξάνδρου, συνεργάτης του Κέντρου.

Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος υπήρξε μια πρωτοφανής σύγκρουση τόσο σε απώλειες όσο και σε διάρκεια. Ξέσπασε μετά από ένα αιώνα συνεχούς ειρήνης στην Ευρώπη η οποία συνοδευόταν από θετικές εξελίξεις σ’ όλα τα επίπεδα της ζωής. Κατά την διάρκεια του, όσο και τα χρόνια αμέσως μετά προέκυψαν μεγάλες ανατροπές σε επίπεδο ενδοκρατικό, ιδεολογικό καθώς και στις διεθνείς σχέσεις. Η περίοδος που ακολούθησε μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο – γνωστή στην ιστοριογραφία ως μεσοπόλεμος – είναι η πιο ζοφερή στην νεότερη ιστορία. Η ειρήνη και η ευημερία στην Ευρώπη δεν ήταν καθόλου δεδομένη όπως φάνταζε την περίοδο της belle epoque, και εν γένει ο φιλελευθερισμός δέχθηκε ένα τεράστιο πλήγμα. Στο προσκήνιο αναδύθηκαν νέες ανταγωνιστικές ιδεολογίες με τα δικά τους ουτοπικά οράματα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια ακόμα μεγαλύτερη σύγκρουση.

OI ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ

26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος και η απόρριψη της «πρώτης παγκοσμιοποίησης»

2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τα «δυσδιάκριτα» αίτια του πολέμου και τα πολεμικά μέτωπα

9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Οι Συνθήκες που σφράγισαν τον πόλεμο. Ο ρόλος του Windrow Wilson και η Κοινωνία των Εθνών

16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η οκτωβριανή επανάσταση και ο αναβρασμός στην Ευρώπη και η ριζοσπαστικοποίηση των συντηρητικών

23 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η πτώση της δημοκρατίας της Βαϊμάρης και η άνοδος του ναζισμού

30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Τα προτάγματα και η φύση της φασιστικής και ναζιστικής ιδεολογίας

7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος

14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Η κλιμάκωση και η πορεία προς τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

 

Σε κάθε συνάντηση η εισήγηση θα διαρκεί περίπου 50 λεπτά ο υπόλοιπος χρόνος θα αφιερώνεται σε συζήτηση. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής παρακαλούνται να επικοινωνήσουν στα 99 552810 καθώς και στο email [email protected]. Δικαίωμα συμμετοχής 75 ευρώ. Όσοι θα παρακολουθήσουν την σειρά παρακαλούνται την πρώτη μέρα να προσέλθουν 20 λεπτά πιο νωρίς για τακτοποίηση της εγγραφής τους. Σε όσους παραστούν σε πέντε τουλάχιστον διαλέξεις θα δοθεί σχετική βεβαίωση.

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top