Loading Events

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ: ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΙΣΟ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Το Κυπριακό Κέντρο Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Λευκωσίας διοργανώνει σειρά διαλέξεων με θέμα «ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΔΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΑΣΙΑ». Υπεύθυνος και εισηγητής της σειράς διαλέξεων θα είναι ο συνεργάτης του Κέντρου, ιστορικός, Τουρκολόγος, ερευνητής και δημοσιογράφος Δρ. Νικόλαος Στέλγιας.

Σκοπός της σειράς διαλέξεων είναι η εξέταση θεματικών ενοτήτων που αφορούν την σύγχρονη τουρκική και τουρκοκυπριακή πραγματικότητα. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, θα επιχειρηθεί η πολυδιάστατη, πολιτική, οικονομική-ταξική και ιδεολογική ανάλυση της σύγχρονης τουρκικής και τουρκοκυπριακής κοινωνίας. Παράλληλα, θα τεθούν επί τάπητος ζητήματα όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό, και η τουρκική εξωτερική πολιτική. Έμφαση θα δοθεί στην μελέτη ανάλογου αρχειακού υλικού και ακολούθως, σε συζήτηση των συμπερασμάτων που έχουν εξαχθεί, με τη συμμετοχή ολόκληρης της ομάδας των παρευρισκόμενων.

Οι διαλέξεις θα διαρκέσουν 7 εβδομάδες (18/11-16/12/2019 και 13-20/1/2020) και θα γίνονται κάθε Δευτέρα, η ώρα 18:00 – 20:00 στην αίθουσα Μ115, κτίριο Millennium, 1ος όροφος, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Σε όσους παρακολουθήσουν τις 7 διαλέξεις, θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, καλούνται έγκαιρα να δηλώσουν συμμετοχή στο 22841600 ή στο 96 314353 ή/και στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected], μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2019. Κατά την πρώτη ημέρα των διαλέξεων, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να προσέλθουν ένα τέταρτο ενωρίτερα για τακτοποίηση της εγγραφής τους.

Οι διαλέξεις είναι ανοιχτές προς το κοινό, με δικαίωμα συμμετοχής το ποσό των 80 ευρώ, φοιτητές 50 ευρώ. Παρακολούθηση μεμονωμένων διαλέξεων 15 ευρώ.

Τέταρτη Διάλεξη: Τουρκία και Κουρδικό Ζήτημα στον 21ο αιώνα. Το αμφίβολο μέλλον της «δημοκρατικής συνομοσπονδίας»

Συνοπτική ματιά στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας

  • Η περίοδος της ίδρυσης της Δημοκρατίας της Τουρκίας (1923-1938)
  • Η περίοδος της ανασυγκρότησης (1938-1971)
  • Η περίοδος της αντιπαράθεσης (1971-σήμερα)

Νέα μέτωπα σε παλαιά αντιπαράθεση: Η περίπτωση του Ροζάβα

  • Η de facto σταδιακή αυτονόμηση των Κούρδων της Συρίας
  • Η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τους Κούρδους στα εδάφη της Συρίας

Το μοντέλο της «δημοκρατικής συνομοσπονδίας»

  • Από το όραμα της ανεξαρτησίας στο όραμα της αυτονόμησης
  • Το σχέδιο της Κουρδικής Συνομοσπονδίας
  • Η αποτυχημένη διαπραγμάτευση με το τουρκικό κράτος

Share This Story, Choose Your Platform!

Go to Top