Ανδρέας Θεοφάνους

11/5/2019

Αναστρέφοντας την αρνητική εικόνα της Κύπρου

Για μια ακόμη φορά η Κύπρος βρέθηκε στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου με αρνητικές αναφορές. Η εγκληματική δράση του κατ’ ομολογία κατά συρροή δολοφόνου πυροδότησε μια σειρά από αρνητικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό, τα οποία καταπιάστηκαν επίσηςκαι με τις συνθήκες απασχόλησης προσώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες.  Προηγήθηκαν δημοσιεύματα για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος και της παραχώρησης διαβατηρίων μέσω του προγράμματος προσέκλυσης επιφανών επενδυτών. Αλλά και στο Κυπριακό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας είναι θύμα της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας οι εντυπώσεις που πολλές φορές δίδονται δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα.  Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε όλα αυτά τα δεδομένα

Οι αποτρόπαιες δολοφονίες γυναικών και ανήλικων παιδιών προκάλεσαν τεράστιο πόνο στους οικείους των θυμάτων.  Προκάλεσαν επίσης θλίψη και προβληματισμό στη δική μας κοινωνία καθώς και μεγάλη ανησυχία στους εργαζόμενους στην Κύπρο από τρίτες χώρες και ιδίως στις γυναίκες.  Όμως δεν είναι δίκαιο να ενοχοποιείται μια κοινωνία για τα φρικιαστικά εγκλήματα ενός κατά συρροή δολοφόνου.  Τα ξένα δημοσιεύματα έκαναν επίσης λόγο για την ανεπάρκεια διαφόρων κρατικών υπηρεσιών καθώς και για «σύγχρονη δουλεία» στην Κύπρο.  Αναμφίβολα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στους εργασιακούς χώρους στην χώρα μας που αφορούν όχι μόνο άτομα από τρίτες χώρες αλλά και Κυπρίους. Όμως παρά τα προβλήματα σε καμιά περίπτωση η Κύπρος δεν μπορεί να θεωρείται ως προορισμός «σύγχρονης δουλείας». Εάν αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε δεν θα είχαμε το πρόβλημα των χιλιάδων παράνομων μεταναστών.

Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα κακώς έχοντα θα πρέπει να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά.  Το κράτος οφείλει να διασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, των εργαζομένων και όλων των προσώπων που διαβιούν στην Κύπρο νόμιμα.

Τα αρνητικά αυτά δημοσιεύματα ακολουθούν μια σειρά από αναφορές στο διεθνή Τύπο που στοχοποιούσαν την και την περιέγραφαν ως φορολογικό παράδεισο για μεγιστάνες με αμφιλεγόμενο ή ακόμη και ύποπτο οικονομικό παρελθόν.  Οι κατηγορίες αυτές είναι σοβαρές και δεν μπορούν να αγνοηθούν, παρ’ όλον ότι αρκετές από αυτές προέρχονται από ανταγωνιστικές χώρες με παρόμοια και ακόμη πιο γενναιόδωρα κίνητρα πολιτογράφησης. Ασφαλώς η Κύπρος νομιμοποιείται να έχει ένα σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεωνστο οποίο να υπάρχει και το κίνητρο της παροχής διαβατηρίου. Το ζητούμενο όμωςείναι να γίνεται με τρόπο που να είναι συμβατός με τη νομιμότητα καθώς και με την πρακτική άλλων χωρών της ΕΕ.

Σε σχέση με τις κατηγορίες για ξέπλυμα χρήματος σημειώνεταιότι η Κύπρος έλαβε και υλοποίησε σκληρά μέτρα.  Ως εκ τούτου σήμερα υπερτερεί πολλών χωρών στα ζητήματα αυτά.

Αλλά και στο Κυπριακό η εικόνα είναι διαστρεβλωμένη σε αρκετούς ξένους κύκλους αλλά και σε διάφορα στρώματα στο εσωτερικό. Το τουρκικό αφήγημα παραπέμπει «στη στέρηση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων την περίοδο 1963-1964» καθώς και στην «υφαρπαγή της Κυπριακής Δημοκρατίας από τους Ελληνοκύπριους».  Η πραγματικότητα όμως είναι πολύπλοκη και όχι μονοδιάστατη.  Μεταξύ άλλων,η τουρκοκυπριακή ηγεσία σε απόλυτη συνεργασία με την Άγκυρα προσπάθησαν να παραλύσουν και να καταλύσουντο κράτος.

Στη σημερινή συγκυρία το τουρκικό αφήγημα προβάλλει τη θέσηότι το Κυπριακό δεν επιλύεται εξαιτίας του ελληνοκυπριακού μαξιμαλισμού – της άρνησης των Ελλήνων της Κύπρου να αποδεχθεί τον διαμερισμό της εξουσίας, του πλούτου και των ωφελημάτων της ΕΕ.  Η πραγματικότητα είναι ότι στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρουδημιουργήθηκε μια παράνομη κρατική οντότητα – η οποία αποτελεί κατ’ ουσίαν προτεκτοράτο της Τουρκίας και δρα ως δούρειος ίππος για την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ενώ γίνεται λόγος για τον σφετερισμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων στην πραγματικότητα αυτοίαπολαμβάνουν δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις εις βάρος των Ελληνοκυπρίων.  Πάνω απ’ όλα η κατοχική οντότητα στήθηκε πάνω στις κλεμμένες περιουσίες των Ελλήνων της Κύπρου.  Θα πρέπει επίσης να τονισθεί ότι η πλειοψηφία των διαβιούντων σήμερα στα κατεχόμενα εδάφη είναι έποικοι – ξεπερνούν τις 220.000 ενώ ταυτόχρονα η Τουρκίαη οποία ασκεί απόλυτο έλεγχο συνεχίζει αμείωτα τον εξισλαμισμό.

Η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιων πολλαπλών προκλήσεων αλλά και υπαρξιακών διλημμάτων.  Η δημόσια διοίκηση καθώς και όλοι οι θεσμοί του κράτους θα πρέπει να καταστούν αποτελεσματικοί.  Είναι αδιανόητο να εκτίθεται η Κύπρος από ανεπίτρεπτες παραλήψεις και σοβαρά λάθη στις διάφορες εκφάνσεις του δημόσιου βίου.  Η πραγματικότητα είναι ότι ενώ η Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα τα οποία επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και όλων των νομίμως διαβιούντων προσώπων στη χώρα μας, αδικείται από τις εντυπώσεις που δημιουργούνται στο εξωτερικό.  Θα πρέπει να εργασθούμε μεθοδικά για να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας μας.